čtvrtek 2. ledna 2014

Jakub Jiřiště: PUTOVÁNÍ PETERA JACKSONA OD ŽALUDKU K SRDCI ANEB HOLLYWOODSKÝ PYGMALION

Jacksonova právě dokončovaná trilogie Hobit vzhledem k zatím dosaženým tržbám představuje velkolepý úspěch atakující první dvacítku nejvýdělečnějších filmů všech dob. Na druhou stranu ovšem reakce diváků na dlouho očekávaný návrat do bájné Středozemě svědčí o neodbytném pocitu ztráty a nepřekonatelné nostalgie. Především u druhého dílu Hobita se nejčastěji skloňovalo slovo „atrakce“, které nejlépe vyjadřovalo pocity z akční a smyslově opojné jízdy. Jako by velkolepá podívaná hýřící CGI efekty sebou přinášela jen prchavé zážitky, odhmotnila fantastický svět, který se stal spíše nezúčastněnou kulisou pro jednotlivé články dějového řetězce. Pro mnohé Peter Jackson platil za novodobého filmového epika: v případě svého dosavadního tvůrčího vrcholu, trilogie Pán Prstenů, dokázal díky pozornosti vůči sebemenšímu detailu vdechnout život velkolepému světu a dodat mu mytologický přesah nezávisle na znalosti Tolkienovy předlohy na straně diváků. Navíc několikaleté natáčení s poměrně malým štábem v novozélandské krajině, v němž počítačové triky měly pouze suplovat chybějící velkoprodukční zázemí, propůjčilo fantastickému světu přirozený, ba přímo hmatatelný ráz. Právě tento strohý kontrast nás přivádí k hlavnímu jádru tvůrčích posunů u Petera Jacksona, filmového nadšence, jehož působivá kreativní sila a jemně podvratná imaginace po přestupu ke klíčovým hollywoodským studiím nenašla a možná i definitivně ztratila svoji úrodnou půdu.
Krajně neobvyklý tvůrčí zápal můžeme u Jacksona sledovat už od nejranějších let a dá se říci, že i v období jeho životní i profesní zralosti přetrvalo mnoho z tvrdošíjnosti a nadšení, vlastností tak příznačných pro dětská léta. Možná tomu tak bylo proto, že chlapce z novozélandského městečka Pukerua Bay postihla filmová nákaza daleko dříve a s výrazně větší razancí, než bývá u budoucích filmových tvůrců obvyklé. Amamnéza jeho rychle postupující mánie je následující: filmová kamera super8, nalezená v Peterových osmi letech pod vánočním stromečkem, jejíž objektiv pronikavě změnil chlapcovo vnímání okolního světa, snímek King Kong (1933) zhlédnutý následující rok a působící na otevřenou dětskou fantazii a na budoucí vztah k filmu mnohotvárnou silou filmového triku a stěžejní vliv Romerovy hororové satiry Úsvit mrtvých (1978), která závislost na filmovém médiu doplnila o zárodky choromyslné poetiky čerpající z hektolitrů temně rudé krve a zábavně nechutných detailů. První projevy Jacksonovy filmařské horečky se ještě překrývaly s nevinnou dětskou hrou. Rozpohybovaná plastelína sice zahrnovala motivy jako monstra, bitvy druhé světové války či útoky zombies, ale stále nesla rysy přirozeného opojení ze schopnosti vdechovat život nehybné hmotě. Dětské hry však postupně nabývaly stále větších rozměrů a horečka nezadržitelně stoupala: zahrada rodinného domu se díky velkorysé podpoře ze strany rodičů proměnila ve válečné bojiště zjizvené zákopy, místní hřbitov posloužil jako ideální kulisa pro útoky oživlých mrtvol. Krátký němý snímek The Valley (1976), který Jackson natočil v pouhých patnácti letech a v němž nechal skrze časoprostorovou trhlinu zaplavit novozélandskou krajinu mytologickými bytostmi vypůjčenými z filmu Jason a Argonauti, již nebyl pouhou hrou před filmovou kamerou. Jeho odvysílání v rámci televizní série Spot on bylo jistě velkým zadostiučiněním a silným podnětem pro cílevědomý rozvoj Jacksonových filmařských schopností.

Nezvratnou diagnózu poskytl až osud snímku Bad Taste – Vesmírní kanibalové (1982-1987), zpočátku desetiminutového a motivicky zcela původního počinu hrazeného z Jacksonova výdělku u lokálních novin. Mladíkovi příbuzní, kamarádi a sousedé byli nakaženi jeho ryzím filmovým nadšenectvím a dobrovolně vstoupili do realizace černohumorné historky o obyvatelích malého městečka, kteří se nečekaně stávají hlavními chody ve fast-foodu vedeném mimozemskými vetřelci. Pouhý víkendový rozmar skupinky venkovanů ovšem záhy začal přerůstat všechny myslitelné hranice. Množství natočeného materiálu a zpochybnění mezí amatérské tvorby díky mezinárodnímu úspěchu hororu Sama Raimiho Evil Dead přivedlo Jacksona na myšlenku vytvořit z Bad Taste celovečerní snímek. Ten nakonec získal nejen podporu od právě vzniklé Novozélandské filmové komise, ale po čtyřech letech natáčení se mu podařilo proniknout na filmový trh festivalu v Cannes a dosáhnout díky tamějšímu ohlasu široké mezinárodní distribuce v časovém horizontu pouhých 48 hodin. Jacksonova prvotina se tedy stala důkazem toho, že vrozená invence a nápaditá improvizace jediného člověka bohatě stačí k téměř okamžitému zisku statutu celosvětového kultu. I ona tak ukázala cestu řadě snímků s takřka nulovým rozpočtem, které později potkal podobně zářný osud. A to stačilo jen přetvořit hliníkové trubky v ničivé zbraně, matčinu troubu využít k tvorbě zrůdných masek a na koleni zhotovit profesionální studiové vybavení: kamerový vozík, jeřáb a dokonce Steadycam.  A samozřejmě vše povýšit absurdním humorem v nezaměnitelném propojení s všudypřítomnými a překvapivě spektakulárními gore efekty, tedy tím, co se stane nezaměnitelnou značkou prvních Jacksonových snímků plných vybuchujících hlav a vyhřezlých útrob.
Jackson tedy v pouhých dvaceti šesti letech získal status žádaného tvůrce topícího se v množství filmových nabídek, mezi nimiž se již skvěla i pozvánka do Hollywoodu. Triumfující filmový maniak ovšem v této chvíli odhalil i další výrazný rys své osobnosti – nevyzpytatelnost, jež nabývá až provokativního rozměru. Odmítl všechny lákavé smlouvy, zůstal na novozélandské půdě a vrhl se na realizaci dalšího nízkorozpočtového filmu Meet the Feebles (1989), tentokráte s roztomilými dětskými loutkami à la Sezame, otevři se. Jejich bizarně zvrhlá show znamenala jednoznačnou odpověď - velkolepě zdvižený prostředníček namířený na americký zábavní průmysl. Tragická romance zhrzené hrošice totiž přerůstá v satiru nejtvrdšího kalibru, v níž je odvrácená strana slávy ukázána i na postavách žabáka, který si léčí trauma z vietnamské války tvrdými drogami, králíka s pohlavní chorobou či paparazzi mouchy milující špinavé záchodky. Ve výbušné směsi zvrácených epizod se tak na sebe vrší pornografické motivy, fekální humor, pokleslá muzikálová čísla i okázalý sadismus dominující především závěrečnému krvavému masakru. I přes skečový charakter a viditelnou Jacksonovou snahou uplatnit vlastní nápad za každou cenu snímek přeci jen znamenal krok vpřed k plnohodnotnému filmovému vyprávění. Stejně jako v předchozím případě se mu podařilo zaujmout zahraniční distributory i festivalové dramaturgy a svým ironickým nonkonformismem utužit kultovní status režiséra, který se rozhodl držet vlastní cesty.
Na dalším Jacksonově počinu je ovšem zřetelné, že přeci jen disponoval vyššími ambicemi a nehodlal setrvávat v pozici krajně nezávislého tvůrce věčně balancujícího na pomezí amatérské tvorby a filmového průmyslu. Černá zombie komedie Braindead  - Živí mrtví (1992) už se dá s klidným svědomím označit za zcela profesionální dílo, ačkoliv ani ono se nevzdává gejzírů oslepivě rudé krve a bezuzdných nápadů hodných filmového šílence bez svěrací kazajky. Díky režisérově účasti na semináři věhlasného příběhového analytika Roberta McKeeho ovšem tento snímek oproti předchozím dílům nepostrádá pevný řád vyprávění a přehlednou dějovou linii s omezeným počtem psychologicky definovaných postav. Nekomplikovaný příběh zamilovaného mladíka, jehož životnímu rozletu dravě brání panovačná matka, shodou náhod proměněná v polozvířecí zombie, navíc úspěšně vzdoruje cejchu béčkové podivnosti. Ironické převyprávění oidipovského konceptu pohrávající si v některých motivech s psychoanalytickou symbolikou, parodické odkazy na Hitchcockovo Psycho i hodně svérázná pocta humorným eskapádám Bustera Keatona spíše filmu přisoudily status zralého a inteligentního díla. A to navzdory takřka neustálému průtoku hektolitrů krve, které z Braindead učinily pravděpodobně nejkrvavější snímek dějin kinematografie a z vrcholné scény s vraždící sekačkou v rukou hlavního hrdiny nejšílenější gore orgie všech dob (300 litrů prolité filmové krve je toho zajisté nejpádnějším důkazem). Potom se ani nelze divit, že do americké distribuce snímek pronikl jen s odřenýma ušima a s obávaným označením R, což stále nebránilo tomu, aby cenzorské nůžky odstranily plných 19 minut nejbrutálnějších scén.
Je těžké si představit, že by Jackson ve svém dávkování zvrhlého humoru a tréninku divákova žaludku mohl zajít ještě dále. Obrazně řečeno, Braindead (1992) spíše než dávkování připomínal protrženou hráz, z níž se nezadržitelně valí masa přebujelého hnusu. Všechny představitelné limity byly pokořeny a nezbývalo, než se vydat jiným směrem. I to je možný výklad náhlého zvratu v dosavadní Jacksonově tvůrčí linii. Důležitou roli tentokrát sehrála i ženská iniciativa. Jacksonova manželka, scenáristka Fran Walsh spoluodpovědná za poslední dva gore úlety i za všechny následující režisérovy počiny, nastavila výhybku na zcela jinou kolej, když svého muže nadchla pro letitý případ z novozélandské černé kroniky.  Ke všeobecnému překvapení nebyl výsledkem další šokující splatter, ale subtilní ba přímo jímavé drama Nebeská stvoření (1994), jehož na Oscara nominovaný scénář vznikal pečlivým výzkumem motivací dvou nezletilých novozélandských vražednic z padesátých let. Místo policejních záznamů a článků z tisku však jako hlavní pramen pro hledání „pravdy“ posloužil zachovaný deník jedné z dívek. Syrově ztvárněný příběh dotýkající se tématu ubíjené sexuální identity a nezlomitelného přátelství dal v pravidelných ponorech do sdíleného vnitřního světa obou protagonistek vyniknout zcela novému rozměru Jacksonovy kreativity. Mistrovství bezprostřední invence ustoupilo fantazii a obrazotvornosti schopné vytvářet zcela nové světy odtržené od všední reality. Surreálně snová představivost dívek zaujala Jacksona více než objektivně pojatá historie jednoho zločinu. Svůj vstup na půdu fantazie tedy příznačně vykonal skrze stopování motivů právě v nevinné oblasti zjitřené dívčí představivosti, která svou silou nakonec přerůstá v přijatelnou obhajobu matkovraždy (ano, Jackson i zde neváhá provokovat) a vina padá na vrub svazujících společenských konvencí.  Originálně a působivě ztvárněná tematika „coming of age“ se stala hitem filmových festivalů a definitivně zařadila Jacksona mezi renomované tvůrce.

V tento zlomový moment Jacksonovy režisérské kariéry se ovšem opět projevila jeho provokativní nevyzpytatelnost. Ačkoli dveře Hollywoodu byly již podruhé otevřeny dokořán, jeho další kroky nevedly za oceán nýbrž – na televizní obrazovku. Možná v něm stále doznívala trpká zkušenost s psaním scénáře k šestému dílu Noční můry v Elm Street, jenž byl zakázkou následující ihned po úspěchu filmu Braindead. Jeho vize stárnoucí hororové ikony vzdorující ve snovém světě z posledních sil partě teenagerů byla odmítnuta již v počáteční fázi a nakonec nahrazena konkurenčním scénářem ztvárněným debutující režisérkou. Výsledný spletenec absurdních situací nenápaditě kopírujících motivy předchozích dílů zdaleka neznamenal důstojnou tečku za kultovní sérií, ale spíše předsmrtné křeče v nejtemnějších hlubinách béčkové kinematografie. Úsilí zaměřit tvůrčí ambice jiným směrem tak možná má své kořeny v Jacksonově poznání, že osobitá poetika jeho prvních snímků by se v rámci amerického filmového průmyslu stěží uplatnila jinde než na úrovni béčkových produktů závislých spíše na přízemních představách producentů. Nedůvěra v zákonitosti této mašinérie se projeví opětovným stažením do ulity vlastního hračičkovství a podvratné nápaditosti, které nyní mohou přejít do vyšší sféry. Díky tvorbě snového světa pro film Nebeská stvoření Jackson propadne kouzlu digitálních triků a možnosti jím založeného trikového studia WETA bohatě uplatní právě v mystifikačním dokumentárním snímku Zapomenuté stříbro (1995) natočeném pro novozélandskou televizi. Právě přednosti počítačových efektů společně s předpřipravenými rozhovory s filmovými odborníky, seriozním komentářem a fyzickými zásahy do údajně znovuobjeveného filmového materiálu zde posloužily ke stvoření fiktivního průkopníka moderní kinematografie. Portrét smůlou provázeného novozélandského rodáka Colina McKenzieho - zapomenutého vynálezce zvukového i barevného filmu - byl podán tak přesvědčivým a sugestivním způsobem, že předem neinformované televizní publikum snadno podlehlo hravé mystifikaci.
Možnosti nové technologie jsou Jacksonem hned následující rok bezezbytku využity v hororové komedii Přízraky (1996). Čiré nadšenectví, které dokázalo vytvořit zcela nový svět či alternativní filmovou historii prostřednictvím jediného počítače, v tomto prvním režisérově velkorozpočtovém snímku ztratilo mnoho z objevného průzkumu nové půdy. Společnost WETA se rozrostla díky vstupu amerických investorů ve velkou trikovou laboratoř se špičkovým vybavením. Původní scénář pro televizní sérii Roberta Zemeckise Příběhy ze záhrobí totiž oslovil tohoto producenta natolik, že si vyžádal jeho přepracování odpovídající celovečerní stopáži. Jacksonovi nakonec byla svěřena i režie, a ačkoli si vymohl natáčení na půdě Nového Zélandu, svěřený rozpočet několikanásobně překračující náklady jeho předchozích snímků jej tentokráte zcela zbavil nezávislého rozhodování. Výsledkem byla spíše průměrná a poměrně dietní duchařská podívaná. Jackson v ní sice navazuje na své předchozí úspěchy nepřeberným množstvím parodických odkazů, psychoanalytických narážek a prvky slapsticku, ale již ne v šokující formě protržené hráze, nýbrž v podobě líně plynoucího a přílišně se rozlévajícího dějového toku. První uskutečněný vstup na půdu amerického filmového průmyslu nakonec skončil přesně tím, čemu se Jackson snažil již před několika lety vyhnout. Přízraky disponují všemi znaky producentského filmu a vzhledem k nutným ohledům na nároky americké distribuce nakonec postrádají řadu původně natočených scén přivádějících na scénu staré známé gore efekty. Výsledná mírně mrazivá rodinná podívaná ve stylu Krotitelů duchů se přesto opět nevyhnula označení R, čímž se zcela minula s cílovou skupinou. I vlivem nešťastného přesunu premiéry z Halloweenu do společnosti letních trháků pokryly nakonec americké tržby jen tak tak polovinu rozpočtu.

Peter Jackson ovšem i přes řadu nešťastných okolností obstál v nevděčné roli debutanta na půdě Hollywoodu a ještě roku 1996 získal lukrativní zakázku, které vzhledem k výše předestřené anamnéze mohl těžko odolat. Zakázka na scénář nové verze King Konga pro studio Universal se díky kvalitně odvedené práci rozrostla i na režijní realizaci, ovšem příliš ostrá konkurence již natáčených snímků Godzilla a Velký Joe nakonec první Jacksonův velkofilm odsunula na neurčito. Ovšem v té době již na vlastní pěst inicioval projekt, který ve výsledku pohltil šest let jeho života. Roku 1997 se mu podařilo získat práva na Tolkienovu trilogii Pán prstenů díky spolčení s progresivní společností Miramax, která je jako jediná mohla získat od jejich vlastníka – Saula Zaentze, producenta animované adaptace těchto předloh natočené roku 1978. Jackson se hned pustil do psaní scénářů, avšak Miramax si nemohl dovolit příliš zdlouhavou preprodukci a původní plán rozdělit příběh do dvou dílů nakonec celý projekt zredukoval na jediný film. Nutnost podílet se na něčem, co režisér ironicky nazval „Reader’s Digest Lord of the Ring“, nakonec vedla k intervenci Jacksonova schopného manažera. Tomu se podařilo přesvědčit Miramax, aby poskytl čtyřtýdenní lhůtu, v níž by se jeho klient pokusil najít vstřícnějšího producenta. O projekt projevila překvapivě zájem malá společnost New Line Cinema s lákavým plánem natočit tři filmy namísto původního diptychu, a i když právě její vedení nedávno odmítlo Jacksonův scénář k Noční můře v Elm Street, nyní do cesty nekladlo žádné překážky. Na podzim roku 1999 tak začíná vznikat v téměř naprosté tvůrčí svobodě a s 300 miliony dolary na kontě (což byl dvojnásobek prostředků, které mohl poskytnout Miramax) dosud nejepičtější filmová sága (Pán prstenů: Společenstvo prstenu - 2001, Pán prstenů: Dvě věže - 2002, Pán prstenů: Návrat krále – 2003). Jak již bylo řečeno v úvodu, nezvyklé produkční zázemí vzdálené diktátorskému režimu hlavních hollywoodských hráčů i v případě této riskantní velkoprodukce překvapivě zachovalo přístup uplatňovaný u výrazně osobitých nezávislých filmů. Peter Jackson tak mohl do realizace zapojit i jím vlastněné novozélandské filmové společnosti, zachovat komorní způsob natáčení a využít tak prostor i pro uplatnění okamžitých nápadů. I přes posvátnou věrnost předloze si do série našel cestu potrhlý Jacksonův humor a jeho slabost pro groteskní vzhled různorodých kreatur. Toto osobité pomrkávání ovšem nijak neoslabilo dominantní tón trilogie, která působivě předestřela absolutní konflikt dobra a zla v jeho čiré osudovosti a především v poslední části jej naprosto přirozeně prolnula s psychologickou drobnokresbou individua, nesoucího na svých bedrech celý osud budoucích pokolení. Návrat krále odměněný jedenácti Oscary, včetně sošky pro nejlepší film, jasně potvrdil, že epické dobrodružství plné velkolepých bitev může získat statut seriózního díla odpovídajícího kritickým požadavkům filmového panteonu. Jakmile v třetím díle přešly „globální“ události Středozemě pod perspektivu vnitřního konfliktu, jenž dosahoval rozměrů apelativních antických tragédií, Jackson se v očích kritiků dotkl svého tvůrčího zenitu a adaptace „nezfilmovatelného“ díla rázem získala nádech kongeniálního souznění.
Škoda, že v tomto vrcholném okamžiku Jacksonovy filmové kariéry nelze udělat tři tečky a oddat se stejně jako před deseti lety napjatému očekávání, jakým směrem povedou jeho další kroky. Bohužel z jednou dosaženého vrcholu vedou už pouze cesty do nižších poloh a Jacksonovy následující kroky se nečekaně vydaly po té nejschůdnější a nejzabezpečenější. Poslední dekáda je tedy poznamenaná Jacksonovým definitivním vstupem do systému velkých amerických studií, jejichž nadstandardní přísliby asi byly příliš silné na to, aby se k nim i tentokrát obrátil zády či alespoň bokem, jak ještě nedávno bylo jeho stylem. Výsledkem byl rapidní ústup režiséra od tvůrčího hazardu i ztráta jeho imunního postoje vůči vnějším požadavkům, jenž se doposud zábavně projevoval v režisérově nevyzpytatelném nadhledu.

Ztráta osobitosti se v menší míře projevila už ve snímku King Kong (2005), jehož realizace byla Jacksonovy znovu nabídnuta prozíravým studiem Universal, které ihned zareagovalo na miliardové tržby tolkienovské trilogie. Nabídnuté záruky byly možná až příliš velkorysé: poskytnutý rozpočet téměř dosáhl nákladů celého Pána prstenů a Jacksonovi byla předem vyplacena částka dvaceti milionu dolarů, nejvyšší režisérský plat v dějinách filmu. Velkorysou stopáž filmu z důvodu této možná až přílišné finanční záštity vyplňují především nestřídmé souboje digitálních stvoření, postrádající vynalézavost raných Jacksonových masakrů a příliš spoléhající na klíčovací plátno. Okouzlující a upřímná oslava poctivé klasické filmařiny, zastupovaná postavou neohroženého režiséra, tak nakonec zůstává spíše nostalgickým dějovým motivem, než vlastním Jacksonovým přínosem. Snaha obohatit přímočarou romantickou linii mezi kráskou a zvířetem vzrušujícími epizodami, které by odpovídali režisérově velmi náročné představě „únikového filmu“ nakonec nemají daleko k epizodickému ohňostroji Bad Taste či Meet the Feebles. Obdobné dramaturgické problémy budou doprovázet i všechny následující režisérovy snímky, ale oproti jeho rané tvorbě už nezavání nadšeneckou zaslepeností, spíše ztrátou střízlivosti pod tlakem nyní velmi snadno naplnitelných představ. Ředěním původní vize pod rukama stovek počítačových techniků ale nadobro mizí to nejdůležitější – Jacksonovo tvůrčí krédo „udělej si sám“, bez něhož prázdná přehlídka střetávajících se jedniček a nul ztrácí přitažlivost a na ploše tří hodin atakuje nejen postavy, ale i diváckou trpělivost.

Jacksonův filmový svět tedy začala nebezpečně pohlcovat digitální prázdnota, která se v případě jeho dalšího snímku, adaptace knižního bestselleru Pevné pouto (2009), dotkla nejzazšího stupně vakua. Příběh sexuálně zneužité a zavražděné dívky, která uvízne na hranici mezi nebem a zemí a z ní sleduje pátrání po vrahovi i hrozící rozpad vlastní rodiny, připomínal svou oscilací mezi žánry thrilleru a fantasy záměrný návrat k úspěšnému modelu Nebeských stvoření. Zatímco toto spojení poprvé fungovalo zcela organicky a výrazně podporovalo Jacksonovu argumentaci v případu znovu otevřeném na filmovém plátně, nyní vedle sebe stály dvě linie vytvářející spíše dramaturgický zmatek. Pozemský děj byl převyprávěn v podobě rozvláčné detektivky s  izolovanými prvky rodinného melodramatu, zatímco zásvětní prostor ubíhal kamsi mimo a místo průsečíků nabídl pouze falešnou naději dávkovanou skrze nepřesvědčivou esoteriku a vyumělkovanou estetiku wallpaperů pro Windows. Kritika nešetřila ironií a v mnoha případech Pevné pouto uvrhla do spodní čtvrtiny hodnotící škály. Reakce, které snímek například označily za „zároveň děsivý a nasládlý, střídavě natahovaný a prudký, někdy dojemný a často směšný“ nemohly Jacksonovy odpustit především krajní nevyrovnanost vyprávění i celkové vize, tedy problém přítomný již u King Konga.

Peter Jackson byl již od svých raných filmařských začátků schopen nejenom přijímat zdánlivě nedosažitelné výzvy, ale rovněž je svým přirozeným tvůrčím naturelem i naplnit. Pevné pouto však znamenalo první prohru a to především kvůli neochotě riskovat a neuctivě prosadit vlastní pohled. Rozhodnutí adaptovat problematickou avšak mnohými milovanou předlohu přímočarou cestou, kterou filmové plátno jednoduše nedokázalo unést, povážlivě zakymácelo Jacksonovým renomé samorostlého génia.  V duchu nečekaně zvolené cesty nejmenšího odporu se ovšem nesl i již připravovaný návrat do Středozemě.  O adaptaci Tolkienova Hobita se začalo jednat roku 2006, avšak vzhledem k právním sporům mezi New Line Cinema a Jacksonovou novozélandskou produkcí byla možnost další spolupráce silně ohrožena. Vyhlášený bojkot internetových fanoušků napomohl tomu, aby vedení americké společnosti změnilo názor a Peter Jackson se mohl na původně dvojdílné sérii podílet alespoň jako scenárista a výkonný producent. Oslovený režisér Guillermo del Toro vzhledem k produkčním průtahům ovšem z projektu odešel a jeho novozélandský kolega od něj krátce nato oficiálně převzal žezlo. Přitažlivá možnost zopakovat vrcholné číslo své kariéry nyní už ale nespočívala pouze v Jacksonových rukou. Hobit již nebyl odvážně hozenou mincí malé společnosti, ale předem očekávanou událostí sezóny vznikající pod taktovkou studia MGM. Kdoví, zda právě tento dohled předurčil novou sérii k tomu, aby se nenápadně zařadila do rozsáhlého portfolia instantních letních blockbusterů. Či něčím přispěla i změna Jacksonových ambicí, v nichž nedotknutelnost osobního vkladu vytlačila nová představa filmové tvorby jako zaujetí odosobněné božské pozice, jejíž vůle je vykonávána bezpočtem podřízených složek? Stejně jako v případě Návratu krále bude lepší s rozhodným soudem počkat až na závěrečný díl, který by mohl obdobným způsobem postavit celou trilogii do příznivějšího světla. Přesto nelze přehlédnout varovné příznaky, jež svědčí o tom, že se osobní zaujetí bezezbytku přesunulo z konstrukce fikčního světa na stranu diváka, s nímž probíhá komunikace téměř výhradně na základě zábavných atrakcí. S tím souvisí i zásadní změna v determinaci vyprávění: nové projekční technologie se totiž nepodřizují jeho definitivní podobě, nýbrž ony samy určují způsob, tempo i celkovou strukturu podání příběhu.

Jakcsonova prapůvodní radost z invence nyní dosáhla své třetí fáze: zbavené díky rozbujelým možnostem CGI technologií rozměru nerovného a naplňujícího souboje s realizačními překážkami a tím i bezprostředního osobního zájmu. Dlouho přetrvávající dětská víra v možnost dosáhnout vlastní vůlí i nemožného nakonec zanikla pod dosaženým vědomím, že nyní je možné vše, tak proč toho nevyužít. Pohon Jacksonovy niterné obrazotvornosti a tvůrčího elánu se vzestupem jeho novozélandského technologického impéria a přístupem k bohatým zdrojům hollywoodských studií paradoxně zadrhnul. Filmy, které samy o sobě fungovaly jako doklady horečnatého úsilí dosáhnout vlastní vize, vystřídaly snímky nabízející vize již hotové, nabídnuté na stříbrném podnose divákovi, který chce ve tmě kinosálu jen hltat další a další chutná sousta. Sebestřednost zaujatě tvořícího režiséra, která v sobě od počátku nesla i přitažlivou bezohlednost vůči publiku (a to nejenom v oblasti žaludku), se tak proměnou produkčních možností změnila ve velkorysou pozornost. Peter Jackson hold již dávno není tím škodolibým maniakálním podivínem, jako na počátku tohoto příběhu. Hollywood mu poskytl plnohodnotnou socializaci, dal mu lekci slušného chování v rámci přijatých pravidel a rovněž jej naučil jak působit divákům radost a dotýkat se nikoli jejich žaludečních štáv, ale srdcí. A te zarostlého tlouštíka s úsměvně kulatými brejličkami a velmi ležérním stylem oblékání se stal pohledný elegán s pečlivě zastřiženým fousem pózující před fotografy v luxusních oblecích.

K rozhodnutí pojmout portrét Petera Jacksona částečně jako pseudopsychologickou zprávu zahrnující i hypotézy a subjektivní hodnocení, sváděla snaha hlouběji porozumět jeho zvláštní kariérní cestě, která vlastně nyní dosáhla zcela protikladného pólu jejího výchozího bodu. Pokud je však vhodnější zachovávat odstup a držet se objektivnějších faktů, konečné konstatování rozhodně nebude tak hořké. Aktuální Jacksonův filmový počin, trilogie Hobit, totiž, co se týče diváckého zájmu, nikterak nezaostává za enormními tržbami Pána prstenů, a kritické hodnocení i přes jistou rozkolísanost přiznává prvním dvěma dílům alespoň status solidního a přijatelného počinu plnícího přísné požadavky kasovního hitu. Recenzenti ale především sdílejí názory o vzestupné kvalitě série i naději, že by její vyvrcholení mohlo uspokojit i vyšší nároky. Jackson tedy nadále zůstává žádaným tvůrcem, po jediném debaklu nad ním nikdo nezlomil hůl a i do budoucna je jeho jméno spjato s áčkovými projekty (The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun). Navíc alespoň svými producentskými aktivitami dává najevo, že kořeny jeho vlastní tvorby nebyly ještě zcela přesekány. To plně dokazuje podpora Neilla Blomkampa, jehož originální sci-fi debut District 9 (2009) překonal svým úspěchem mnohé větší projekty právě díky chytrým filmařským nápadům a nezastíranému béčkovému nádechu, který okázale upozorňoval na mezery v rozpočtu. Nenese sebou právě tento ojedinělý důkaz přetrvávající věrnosti vlastním tvůrčím východiskům nakonec tu největší nadějí, že příběh jedné nevyzpytatelné tvůrčí cesty ještě zdaleka nespočinul na mrtvém bodě?

Žádné komentáře:

Okomentovat